top of page

Нейропластичність. 3 вправи для тренування мозку та пам'яті


Поради нейрохірургів для поліпшення когнітивних здібностей


Існує три основоположні способи зберегти оптимальні функції головного мозку:

  • вчитися (і ще раз вчитися) протягом життя,

  • спілкуватися з людьми,

  • вести максимально активний спосіб життя.


Фахівці пропонують виконувати прості вправи, які заберуть у вас зовсім не багато часу, але сприятимуть поліпшенню когнітивних здібностей і зміцненню пам'яті.

Отже, тренування для мозку!



Робот держит светящийся мозг


Вправа №1

Для першої вправи вам необхідно буде приготувати аркуш паперу та олівець. Потрібно встановити таймер на дві хвилини, далі записати протягом цього короткого проміжку часу всіх істот, що мешкають у воді, яких тільки зможете пригадати.


 

Вправа №2

Тепер необхідно знову завести таймер, але вже згадувати мешканців водойм за категоріями: наприклад, прісноводні риби, придонні риби, морські ссавці, океанічні хижаки, молюски. Що цікаво, у другому випадку ви зможете згадати набагато більше назв.

Механізм цієї вправи можна порівняти з голубом, який клює розсипане зерно. Птах спочатку збирає корм безпосередньо навколо себе, і лише потім переміщається на нове місце. Головний мозок працює точно так само, розглядаючи обмежену сферу пошуку.


 

Вправа №3

А ось чудова вправа, яка допоможе вам зміцнити робочу пам'ять. Це множення двозначних чисел в умі. Потрібно вибрати будь-які десять комбінацій з двозначними числами, а далі почати перемножувати їх протягом п'яти хвилин.

Також з метою тренування вашої робочої пам'яті можна довільно вибрати десять слів і подумки переписати кожне з них навпаки (задом на перед). Запропоновані вправи зручні тому, що їх можна виконувати практично в будь-якій обстановці (поки ви чекаєте офіціанта, їдете в транспорті або сидите в черзі до дантиста).


bottom of page